Casey Hughes Architects
Flatland Installation


  • View of the upper portion of the installation. See "Press" for Lian Chang's write-up of Flatland on Archinect.
  • Cambridge, Massachusetts.
  • First Prize

    Flatland is an installation that forms a canopy over the south balconies of Gund Hall, Harvard Graduate School of Design. Designed by Casey Hughes Architects (CHA) and installed in collaboration with Hiroshi Jacobs, the concept was developed for a design competition initiated by the Harvard Graduate School of Design Student Forum and Building Services.

    The installation is made up of 10,000 feet of custom-made 1/8-inch-diameter red and blue bungee cord, fixed in place by more than 1,000 hardware connections. Sixty individual lines emerge from the entrance of Gund Hall on Cambridge Street and traverse the south façade of the building, suggesting two continuous doubly ruled hyperbolic paraboloid surfaces. This highly rational geometry creates Flatlands’ distinctive whipped, saddle-like spaces.

    This project studies the relationship between dimensionality and flatness by exploring how a one-dimensional line can at once produce a surface and a volume. The design began with the interest of developing a lightweight system that is economical and durable while having a large spatial impact. This led to Flatland, a system where, with mathematical efficiency, one-dimensional lines produce complex spaces with a wide range of scale and enclosure.

    The title of the installation is based on Edwin Abbot Abbot’s 1884 novel Flatland, about a fictional two-dimensional world inhabited by geometric figures. The plot follows the protagonist, a square, who discovers “the mysteries of three dimensions” and returns to the Flatland to share it with others.
  • Isometric drawing showing the sixty individual lines.
  • View of the fourth-floor balcony.
  • Elevational view of the upper portion of the installation.
  • View of the fourth-floor balcony.
  • View showing how installation changes based upon the viewer's perspective (compare to the next image).
  • View showing how installation changes based upon the viewer's perspective (compare to the previous image).
  • Connection detail.
  • Connection detail.
  • View from under canopy.
  • View of the installation from the street.
  • Credits:
    Design: Casey Hughes Architects
    Mock-ups and Development: Casey Hughes Architects, Hiroshi Jacobs

    Installation: Casey Hughes, Hiroshi Jacobs, Christina Yessios, Rachel Dao, Sara Newey, Day Jimenez, Emily Wettstein, Olayinka Dosekun, Benjamin Lehrer, Jon Scelsa, Sandra Herrera, and Matthew Wexman

    Special thanks to Dean Mohsen Mostafavi, Kevin Cahill and his staff at GSD Building Services who were exceptionally supportive throughout the project, Ben Prosky, Assistant Dean for Communications and Dan Borelli, Director of Exhibitions for their support and advice, and to Paul Dunphy of Harvard Campus Services for obtaining the necessary approvals from the City of Cambridge.