Casey Hughes Architects
Lyceum Competition


  • Due to its remoteness, the site is accessed by plane. The perforations in glacial surface are the first indication of the cave below.
  • Denali, Alaska.
  • First Prize

    This entry won first prize in the Lyceum Fellowship competition for which I was awarded a six-month travel grant. The brief called for "a dwelling for two in a National Park." We selected a naturally occurring ice cave in Denali, Alaska because it seemed like an ideal location for the inhabitants to experience the force and magnitude of this changing glacial landscape. Embedded in the floor of the cave and suspended from the ceiling are a series of platforms that constantly shift due to the movement of the glacier. Beams of light penetrate the glacier through perforations connecting the enclosed world of the cave and the continually changing light of the outside environment.
    Our intervention into the cave goes beyond the beauty and spectacle of the space in an attempt to create a sense of temporality for the inhabitants. The project does not aspire to be architecture but rather to occupy a space between culture and nature, creating a middle ground for reflection.
  • The project is located in a glacier at Denali National Park, Alaska
  • Plan showing the relationship of the perforations to the cave below.
  • The light wells are excavated at different angles and diameters to increase the variation of light through the day.
  • Diagrams showing the plan shifting throughout the year.
  • Light tracing the floor highlights the movement of the glacier.