Casey Hughes Architects
Shurkin Residence


  • View of the light-well and wood-clad cabinetry. Photo by Patrick Fraser.
  • Valley Village, Los Angeles.
  • The Shurkin project is a home for a young music industry couple and their two small children in the Studio City neighborhood of Los Angeles. The project was designed to be built in two phases so that the house could grow with the family.

    In the first phase, the challenge was to open up the existing 975-square-foot house (built in 1950), which was overly subdivided into tiny rooms and unnecessary halls. We freed up the plan by creating a large living and dining room that flow into the kitchen and the garden beyond.

    The project is organized around a Mangaris plywood clad “core” that houses service functions such as the bathroom, laundry, and storage. A hall cuts through the core, creating a threshold between the public and private areas of the house.

    At the south end of the core, the ceiling is vaulted with a large lightwell that utilizes the space between the ceiling and the roof, bringing natural light into the center of the house.
  • View of the kitchen prior to the renovation.
  • View of the living room prior to the renovation.
  • View of the kitchen after renovation. Photo by Patrick Fraser.
  • View of the kitchen from the open dining room. Photo by Patrick Fraser.
  • View of the light-well and wood-clad core. Photo by Patrick Fraser.
  • Plan of the original house as built in the 1950s.
  • The first phase of the renovation and addition are shown in magenta. The wall to remain are shown pochéd.
  • Plan showing the first phase of the renovation and addition.
  • Transverse section through the light-well.
  • Detail section through the light-well and wood-clad core.
  • Model the first phase of the renovation and addition.
  • View of model looking from the living room.