View showing the long facade that wraps the addition forming the deck balcony.

View showing the long facade that wraps the addition forming the deck balcony.

Avenue 46 Residence

....... location: .Mount Washington, CA
...... program: .Residential
.............area: .Existing: 1,650 sf Added: 630 sf
...........client: .Private
..........status: .Completed

The Ave 46 residence is an addition and complete renovation to an existing house of a television writer, her USC administrator husband and their two young daughters. The house is located towards the top of Mount Washington on a corner lot with exceptional panoramic views over Los Angeles.

Prior to CHA’s involvement, the house had been added to numerous times, in different styles and degrees of success, resulting in a building that felt disjointed and compartmentalized, turning it’s back to the view. 

 
 
Construction shot of the addition that opens to the rear yard and view.

Construction shot of the addition that opens to the rear yard and view.

Due to the limited budget, we decided to retain much of the existing house and focus on a kitchen and a master suite addition that opens the house to the rear yard and spectacular view beyond. The kitchen and dining room of the addition are seamlessly connected to the existing living room creating a large continuous space where the old to the new are indistinguishable. The celling of this space is dramatically horizontal, running uninterrupted the entire length of the house, extending out to the eve and framing the view beyond.

 
View of the model showing the balcony which faces the back yard and view.

View of the model showing the balcony which faces the back yard and view.

A vestibule was inserted just beyond the kitchen to transition between the living spaces and the bedrooms. In this area the ceiling is vaulted to large skylights, contrasting the horizontality of the main ceiling and bringing natural light to the center of the house. The wood panels of the kitchen cabinets continue into this area creating a warm wood accent that is washed with skylight.

 
 
 
The wood cladding wraps around the deck to unify the existing house with the addition.

The wood cladding wraps around the deck to unify the existing house with the addition.

 
View of the model showing the facade which faces a prominent corner in the Mount Washington neighborhood of Los Angeles.

View of the model showing the facade which faces a prominent corner in the Mount Washington neighborhood of Los Angeles.

 
 
Isometric drawing showing the cedar cladding that wraps the dark stucco addition.

Isometric drawing showing the cedar cladding that wraps the dark stucco addition.

On the exterior, cedar wraps the attached garage at the front, the rectangular volume of the existing house and the wedge shaped addition to the rear, unifying these contrasting parts into a coherent whole. This wood wrapper forms the banister of the deck above the garage and a second larger deck off of the kitchen and dining room that extends these spaces outdoors. The banister’s height varies to maintain privacy from the street, while best framing the panoramic view.

 
 
 
View of the portion of the exisiting house that was retained to optimize the budget.

View of the portion of the exisiting house that was retained to optimize the budget.

View of the rear of the existing house and deck, which was replaced by the our addition.

View of the rear of the existing house and deck, which was replaced by the our addition.