A model of the house with the street in the foreground.

A model of the house with the street in the foreground.

Lyric Residence

....... location: .Silverlake, California
...... program: .Residential
.............area: .2,731 sf
...........client: .Private
..........status: .In construction.

The Lyric Residence is a home for a young couple, their two boys, and Boston Terrier Hector, on a steep hillside in the Silver Lake neighborhood of Los Angeles. 

The primary challenge of the project was to fit the large three-bedroom, three-bathroom house into the unusually difficult site, while minimizing the foundation and grading costs. To achieve this, we pushed the building to the maximum allowable zoning envelope on the front and side-yards. This created a five-story home that minimized the necessity to cut into the hillside and maximizes the spectacular views.

The garage and double-height foyer occupy the ground level connecting the entry to the living spaces above. The entry stair rises above a shallow pool that reflects the light pouring in from the skylights above. This open tread stair winds five stories up to the roof deck, creating a continuous space that ties the various levels of the house together. Skylights at the top of each run of the stair bring light deep into the house.

 
Isometric view of the front facade.

Isometric view of the front facade.

The second floor is comprised of an open office and guest room with an ensuite bathroom that doubles as a powder room. The bedroom is located close to the entrance so the guests can come and go as they please.

The third floor is an open plan kitchen, living room and dining room with the high ceilings and full height windows, which gives the house a lofty feel that opens the house to the spectacular view. The building steps back 15’ on this floor to create an outdoor living area that is seamlessly connected to the interior by tall slide away doors.

The master suite and bedrooms occupy the upper floor. This level also has full height doors that echo the level below and allow the bedrooms to be fully opened to the balcony.

 
Isometric section.

Isometric section.

 

The uppermost level of the house is a stair tower to the roof deck, which extends beyond the building into the rear yard. Here a built-in kitchen, seating, and other amenities bring interior comforts to the exterior, making this the perfect space for entertaining and spending time with family.

The front façade follows the angle of the street, which creates a trapezoidal shaped plan, giving the building the appearance of being smaller then it actually is. The exterior is clad in dark cement board panels that give the building a weight that balances with the mass of the surrounding hill. Horizontal wood slated balconies protrude from the façade creating a warm counterpoint to the cement board’s weight. These slats don’t obscure the view from inside, but provide privacy when viewed obliquely from the exterior.