View of the front cedar clad garage and entry. Each of the four upstairs bedrooms have private balconies also clad in cedar.

View of the front cedar clad garage and entry. Each of the four upstairs bedrooms have private balconies also clad in cedar.

Norwich Residence

....... location: .Sherman Oaks, CA
...... program: .Residential
.............area: .2,690 sf
...........client: .Private
..........status: .Completed

The Norwich residence is a home for an ER doctor, her film producer husband and their two young children. The primary challenge of the project was to fit the relatively large residence on a narrow suburban lot, without creating a hulking elongated building. 

Our strategy was to divide the building into quadrants so that it appears to be a cluster of four smaller building, rather than a large “mass.” 

 
 View of the house from the street. 

View of the house from the street. 

 
 The doors at the rear of the house slide to create a seamless connection between the living spaces and the backyard. On the second floor, the doors open from the master suite to a large balcony that overlooks the pool.

The doors at the rear of the house slide to create a seamless connection between the living spaces and the backyard. On the second floor, the doors open from the master suite to a large balcony that overlooks the pool.

 
 
 Aerial view showing the flat roof that divides the house into four quadrants - each with uniquely vaulted ceiling.  

Aerial view showing the flat roof that divides the house into four quadrants - each with uniquely vaulted ceiling.  

 

Each of the quadrants contains a bedroom with a distinct vaulted roof, creating high sculptural ceilings. The quadrants are connected by a lower cross shaped roof that covers the circulation. Large windows are placed at each end of the cross, so that in every direction, one moves towards light. Each bedroom has a private “carved” balcony that acts as a lightwell, connecting the room to the outdoors, while maintaining privacy. These balconies are clad in cedar, which brings a warmth and softness into the space.

 
 View of the rear of the residence showing the large balcony off the master suite. 

View of the rear of the residence showing the large balcony off the master suite. 

CHA also designed the project’s hardscape and landscape, composed of hybrid indoor/outdoor spaces that connect the house to garden “rooms”. 

 
 
 
 Transverse section through the vaulted bedroom spaces. 

Transverse section through the vaulted bedroom spaces. 

 
 
 Longitudinal section through the flat roof hall that connects the bedrooms.

Longitudinal section through the flat roof hall that connects the bedrooms.