View of the master suite addition, which opens onto the backyard.

View of the master suite addition, which opens onto the backyard.

Shurkin Addition

....... location: .Valley Village, CA
...... program: .Residential
.............area: .Existing: 1,143 sf Added: 305 sf
...........client: .Private
..........status: .Completed

The Shurkin project is a home for a young music industry couple and their two small children in the Valley Village neighborhood of Los Angeles. The project was designed to be built in two phases so that the house could grow with the family.

In the first phase, we renovated the existing Shurkin Residence. A 300-square-foot master suite was added in the second phase of the project.The bedroom was conceived as an interdependent volume acting as a sanctuary that still maintains a connection to the rest of the house.

 
The exterior of the addition is clad in a dark standing seam metal that is continuous from the roof to the facade.

The exterior of the addition is clad in a dark standing seam metal that is continuous from the roof to the facade.

The exterior of the addition is almost entirely clad in standing seam metal panels that accentuate its monolithic form. Viewed from the east, the addition appears to have been split diagonally at the roof, creating a dramatic valley. Viewed from other angles the building has entirely different massing, giving the addition a dynamic presence in the rear yard. The master bathroom is coveted in inexpensive tile in a bold pattern that was created by pixilating an image of a Sol LeWitt painting.

 
View of the rear yard from the kitchen.

View of the rear yard from the kitchen.

 
 
 
View from the patio into the master suite.

View from the patio into the master suite.

 
View of the hall through the "core" that separates the bedrooms from the more public areas of the house.

View of the hall through the "core" that separates the bedrooms from the more public areas of the house.

The bedroom is focused inward on a private glazed shade garden and up toward the sky through two 17’ tall light wells. The natural light that fills the spaces creates a sense of calm.

 
View of the ceiling valley between the 17' high North and west facing vaults

View of the ceiling valley between the 17' high North and west facing vaults

View of the north facing vault.

View of the north facing vault.

One lightwell faces north, gathering soft light throughout the day, while the other faces west to catch the evening light. The shade garden between the addition and house, is a large terrarium that animates the bedroom with color and life.

Section through addition looking towards the existing house

Section through addition looking towards the existing house

 
Isometric drawing showing primary framing.

Isometric drawing showing primary framing.